Múltkoriban készített szalagos fánk nem csak az Idősek Klubjában, de a követőink között is nagy sikert aratott. Kérésüknek megfelelően megosztjuk a receptet!
Hozzávalók:
1 kg liszt
1 l tej (szükség szerint)
5 dkg élesztő
Egy csipet só
10 dkg cukor
1 tojás fehérje, 4 tojás sárgája
izlés szerint citromhéj és/vagy rumaroma
10 dkg olvasztott margarin
Elkészítés:
Keverő tálba beletesszük a lisztet, sót és a 10 dkg cukrot (kristálycukor és porcukor is lehet). Langyos tejbe felolvasztjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfutott élesztőt beletesszük a lisztbe, majd a 4 tojás sárgáját és az egy tojás fehérjét. Ekkor tehetjük bele a citromhéjat és/vagy a rumaromát. Összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, akkor a 10 dkg olvasztott margarint két felé vesszük és kétszerre dolgozzuk bele a tésztába. Letakarás mellett meleg helyen kelesztjük 60 percig. Kézzel nyújtjuk ki, hogy levegős maradjon. Kiszaggatás után a fánkokat a lisztes felével felfele tesszük az olajba. Fedő alatt sütjük megfordításig, utána már nem használjuk a fedőt.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!